Je kunt nog zo'n goede bureaustoel hebben, maar als je deze niet goed instelt, heb je er weinig aan. Je bureaustoel correct instellen. Hoe zit dat eigenlijk?
We krijgen regelmatig vragen over hoe werkplekken het beste ingesteld kunnen worden. Om je op weg te helpen, geven we hieronder een beschrijving met enkele tips. Begin bij het instellen van je werkplek altijd met je bureaustoel. Nadat je een goede zithouding hebt, kun je de hoogte van je bureau hierop aanpassen.
Je bureaustoel goed instellen in 5 stappen
Het instellen van je bureaustoel is eigenlijk heel eenvoudig. Volg deze 5 stappen en je bureaustoel staat binnen no-time goed ingesteld:
Zithoogte van je bureaustoel instellen
Zet beide voeten stevig op de grond en houd je benen in een hoek van ongeveer 90 graden. Bij het kiezen van de juist zithoogte zijn er enkele trucjes om erachter te komen of je goed zit. Zo zouden je knieën nooit boven je heupen uit mogen komen. Daarnaast kun je het volgende proberen: steek je vlakke hand met de palm naar boven tussen je benen en de bovenkant van het zitvlak. Is dit heel lastig? Dan zit je waarschijnlijk te hoog. Kun je je hand zonder moeite onder je benen steken? Dan zit je juist weer te laag. Ga hierbij voor de gulden middenweg.
De hoogte van je armleuningen instellen
Laat je armen langs je lichaam hangen met je schouders in een ontspannen positie. Houd je armen in een hoek van ongeveer 90 graden en stel de armleuningen zó in dat deze net onder je armen staan. Hetzelfde geldt voor de hoogte van je bureau. Zorg ervoor dat je je handen ontspannen op het bureau of een toetsenbord kunt leggen. Te hoge armleuningen kunnen zorgen voor nek- en schouderklachten, terwijl te lage armleuningen weer uitnodigen tot hangen naar één kant. Heb je een oudere stoel waarbij de armleuning niet laag genoeg kan? In dat geval is het aan te raden om deze helemaal naar buiten te verstellen óf deze van de stoel af te halen.
De rugleuning van je bureaustoel instellen
Stel de rugleuning in zodat deze licht naar achteren gekanteld is. Let hierbij op dat je de leuning niet te ver naar achteren kantelt. Dit zorgt er namelijk voor dat je onderuit gaat zitten en er te veel druk op je onderrug komt. Vrijwel al onze bureaustoelen zijn voorzien van een (Donati) synchroonmechanisme, dat ervoor zorgt dat het zitvlak mee kantelt met de rugleuning. Heb je een bureaustoel zonder deze optie? Zorg er dan voor dat het zitvlak vrijwel horizontaal ingesteld is. Het is in het laatste geval mogelijk om eens af te wisselen tussen de verschillende zithoeken.
De zitdiepte van je bureaustoel instellen
Met de juiste zitdiepte voorkom je dat je onderuit gezakt gaat zitten en verdeel je je gewicht zo goed mogelijk over het zitoppervlak. Bij sommige stoelen kun je de zitdiepte beïnvloeden door het zitvlak naar voren of achteren te schuiven. Bij anderen doe je dit door de rugleuning in- of uit te schuiven. Is het bij jouw stoel niet mogelijk om de zitdiepte aan te passen? Denk dan eens aan het gebruik van een kussentje voor in de rug.
Ook bij het bepalen van de juist zitdiepte komen je handen weer van pas. Bal je handen in een vuist en plaats deze tussen de bovenkant van je kuiten en het begin van je stoel. Als deze er precies tussen past, heb je de juiste zitdiepte te pakken.
De lendesteun van je bureaustoel afstellen
Sommige modellen (zoals de Zeven7 NPR bureaustoel) hebben een verstelbare lendensteun. Dit is een kussen in de rug die vaak in hoogte én diepte verstelbaar is. Zorg ervoor dat deze steun op hoogte van de rugholte staat. De diepte stel je zo in dat je een goede steun in de rug voelt, zonder dat dit als onprettig ervaren wordt. Voel je weinig van de lendesteun? Dan moet je hem iets dichter naar de rug brengen. Duwt de lendesteun hard in de onderrug? Dan moet je hem juist iets verder naar buiten instellen.
Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag verder.
Heeft jouw bureaustoel niet de juiste instelmogelijkheden? Kijk dan eens naar onze collectie van nieuwe bureaustoelen of naar onze refurbished bureaustoelen.