Als het gaat om belichting is het altijd goed wanneer je je bureau in de buurt hebt staan van een raam. Natuurlijk licht helpt een mens namelijk om zich beter te kunnen concentreren. Maar wat nou als de zon nog niet op is of het de hele dag bewolkt is? Of wat als de zon zo fel schijnt dat je de gordijnen dicht moet trekken om het werkbaar te maken?
Bureaulampen worden tegenwoordig vaak geleverd met een ingebouwde LED-strip. Met een LED-strip heb je niet alleen meer controle over de belichting, maar deze lampen zijn ook energiebewust. Zo verbruik je gemiddeld 90% minder stroom dan met een gloeilamp. Zodra je plaats neemt achter je bureau kun je een lamp aanzetten wanneer je onvoldoende licht hebt op je bureaublad. Dit extra licht helpt je ogen bij het focussen op het scherm en kan onrustige ogen / hoofdpijn voorkomen.
Waarom gebruikmaken van een bureaulamp?
Het menselijke oog heeft zo'n zijn voor- en nadelen. Wanneer je voor een scherm zit zonder omgevingslicht, zullen je ogen erg hard moeten werken om goed te blijven zien. Dit komt doordat je ogen naast de enige beschikbare lichtbron ook de details in de omgeving willen waarnemen. Dit klinkt heel goed en dat is het ook! Het nadeel is echter dat je ogen sneller vermoeid zullen raken dan wanneer er meerdere lichtbronnen beschikbaar zijn. Dit kan leiden tot prikkende ogen, troebel zicht en zelfs hoofdpijn. Gebruik een bureaulamp om dit te voorkomen. Dan vraag je je vast nog af: welke bureaulamp past dan bij mij? In dit artikel zullen we je enkele verschillen uitleggen, wat je hopelijk helpt bij het kiezen van een nieuwe bureaulamp.
Brandtijd van een LED en gloeilamp
De gemiddelde brandtijd van een gloeilamp is 3000 uur. Een LED-lamp heeft een gemiddelde brandtijd van 25.000 uren. Daarnaast zal een gloei- of spaarlamp meer energie verbruiken ten opzichte van een LED-lamp. Dit komt doordat een groot deel van de opgewekte energie verbruikt wordt voor het opwarmen van de gloeidraad. Een LED-lamp heeft dit probleem niet en is daardoor energiebesparend.
Dim mogelijkheden en de juiste kleur tijdens het werken
Zodra je geen lichtval meer van buiten op je bureau hebt, is het fijn wanneer je bureaulamp in sterkte kan worden aangepast. Je wilt namelijk niet een te felle lamp wanneer je veel omgevingslicht hebt. In veel gevallen kun je een bureaulamp in lichtsterkte aanpassen. Tijdens werkzaamheden adviseren we om gebruik te maken van een lichtkleur van 6500 Kelvin, dit is een witte kleur die net tussen de blauwe en gele spectrum in valt. Deze hoeveelheid 'Kelvin' zorgt ervoor dat je je hier beter van gaat concentreren en dus minder snel oog en hoofdklachten krijgt.
Bureaulamp met voet of klem
Beide opties zijn handig, maar welke van de 2 past bij jou?
Een bureaulamp met voet wordt vaak als de standaardoptie gezien. Dit komt doordat je ze eenvoudig verplaatst, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken of als je een andere plek licht wilt bijschijnen. Gebruik van een bladklem bespaart voornamelijk ruimte op je bureau. Hierdoor heb je dus meer plek voor je laptop of documenten. Het nadeel is dat je minder flexibel bent bij het (ver)plaatsen van je lamp.
Voorbeeld van een bladklem.
Product: Pierre bureaulamp
Bepaal de hoek waarin je lamp staat
Wanneer je je zit- stabureau in hoogte wilt aanpassen, zul je gebruik willen maken van de wendbaarheid van je bureaulamp. Je wilt namelijk niet dat het licht direct in je ogen schijnt. Kies daarom voor een bureaulamp die verstelbaar is in hoogte en/of hoek.
Meer dan alleen een bureaulamp
Je zou het vast niet zo snel bedenken, maar een bureaulamp komt tegenwoordig ook met veel handige extra's. Zo heb je bijvoorbeeld de Zeta bureaulamp Deze lamp heeft een ingebouwde QI draadloos oplaadstation en een USB-aansluiting voor apparaten die niet draadloos oplaadbaar zijn.
Slimme bureaulamp
Als zelfs zoiets als een bureaulamp een groot effect heeft op je gezondheid dan hoop je natuurlijk dat hierin ook wordt geïnnoveerd. Bij het bedrijf Bakker Elkhuizen bedachten ze een nieuwe manier om bureauverlichting te gebruiken. De Energybylicht houdt niet alleen rekening met de lichtinval, maar dit product regelt ook automatisch de helderheid en kleurtemperatuur. Dit wordt gebaseerd op de tijdzone waarin je hem hebt geïnstalleerd.
Het menselijke lichaam werkt op een biologisch ritme dat vanaf het moment dat je wakker wordt werkt om deze ritme rond te krijgen. Het hebben van de juiste belichting speelt daarbij een grotere rol dan je denkt. 's Ochtends zullen je ogen namelijk nog moeten wenen aan het licht van de opkomende zon. Dit gebeurd met oranje tinten van het zonlicht. Gedurende de middag zal dit langzaam veranderen naar wit licht en sluit ook weer af met een oranje gloed. Wanneer je een groot deel van de dag binnen zit werken je ogen extra hard wanneer je bioritme verstoord wordt. De Energybylicht past zich automatisch aan op je huidige tijdzone zodat je ogen de gehele dag correct licht absorberen.
Wat zijn de voor- en nadelen van een bureaulamp
Voordelen
- Voldoende licht tijdens het werken kan overbelasting van je ogen en hoofdpijn voorkomen.
- In sommige gevallen kunnen bureaulampen ook handige extra functies bevatten. Zoals een ingebouwde QI-oplader of een USB-aansluiting.
- Dim of pas de kleur aan van je bureaulamp aan de hoeveelheid omgevingslicht.
- Omdat je een bureaulamp voor of naast je op je bureau zet, zul je niet zo snel in je eigen schaduw zitten werken.
Nadelen
- Bureaulampen geven vaak plaatselijk licht, waardoor niet je hele bureau evenredig verlicht wordt.
- Een bladklem kun je alleen aan de rand van het bureaublad monteren.
Conclusie
Onbewust zijn je ogen constant bezig met het aanpassen van de lichtomstandigheden. Wanneer je onvoldoende licht hebt zullen je ogen extra werk moeten verrichten om alles goed te kunnen waarnemen. Maak daarom gebruik van werkplekverlichting zodat je eind van de dag geen oververmoeide ogen hebt.
Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.