Maak je lange dagen achter een bureau? Gebruik minimaal één keer per dag een balanskruk. Zo houd je je lichaam actief en voorkom je een slechte houding tijdens het zitten.
Misschien dat je ooit weleens hebt gehoord van een balanskruk. Deze krukken worden ook wel wiebelkrukken of balansstoelen genoemd. De naam maakt in principe niet uit. Wat wel uit maakt, is het effect van de stoel. Deze stoelen zijn ontstaan omdat er vaak een tekort is aan beweging tijdens een werkdag. Wanneer je een balanskruk gebruikt, merk je dat je een actieve houding moet bewaren. Deze houding heeft als doel je spieren actief te houden tijdens het zitten en dit helpt je bloedcirculatie te bevorderen. Enthousiast geworden over deze behulpzamen krukken? In dit artikel vertellen we je de ins en outs van deze balanskrukken.
Het verschil tussen een balanskruk en balansstoel
De termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar strikt genomen zijn balanskrukken niet hetzelfde als balansstoelen.
Balansstoelen zien er vaak hetzelfde uit als een normale bureaustoel. Zo hebben ze een rugleuning en in veel gevallen zelfs armleuningen. Het verschil zit net onder de zitting. Hier zit een mechaniek die ervoor zorgt dat het zitvlak heen en weer kan wiebelen. In sommige gevallen zit er een extra hendel om zelf te bepalen wanneer je jezelf in balans wilt houden en wanneer niet.
Balanskrukken hebben vaak geen rugleuning en heb je in 3 soorten. De eerste variant heeft een bolle voet, waardoor je altijd volledig je balans moet zoeken, hoe hoog/laag de kruk ook staat. Dit is hetzelfde als bij variant 2, waar er een balans mechaniek net onder de zitting zit. De derde variant heeft een wiebel mechaniek tussen de poot en de gasveer zitten. Dat soort krukken zijn instabieler naarmate je hem hoger zet. Hoe lager de kruk staat, hoe stabieler deze wordt. Balanskrukken kun je meestal niet instellen tot een volledig stabiele zitting zoals bij balansstoelen.
Voorbeeld: Balanskruk met kantel mechaniek.
Product: Balergo Balanskruk
Hoe gebruik je een balansstoel / -kruk?
Wanneer je besluit een balansstoel of kruk te gebruiken, zal het even wennen zijn. Maar geef vooral niet op. Ruil je bureaustoel minstens één keer per dag (maximaal 60 minuten per keer) om voor een balanskruk. Zo train je een actieve zithouding in je dagelijkse ritme. De eerste keren is het heel normaal om de kruk voor een kort moment van de dag te gebruiken. Dit zal niet veel langer dan 15 min per keer zijn. Je zult na een paar dagen merken dat je steeds langer op een kruk kan blijven zitten.
Voorbeeld: Balansstoel met kantel mechaniek.
Links: Spindl Two balansstoel
Rechts: Bullion dynamische bureaustoel
Wat zijn de voordelen van een balanskruk / -stoel?
- Met een actieve houding train je je spieren om rechtop te blijven zitten.
- Door een actieve houding aan te nemen zal je bloedcirculatie bevorderen.
- Voorkom rug- en schouderklachten doordat je rechtop moet blijven zitten.
- Doordat je lichaam actief bezig is zul je beter kunnen focussen op je werkzaamheden.
- Verbeter je zithouding en stimuleer beweging.
- Gebruik een balanskruk achter je bureau of in de pauze aan een lunchtafel.
Wat zijn de nadelen van een balanskruk?
- Het zal even duren om volledig aan een balanskruk gewend te raken.
- Omdat je hem niet de hele dag gebruikt kan het zijn dat de kruk in de weg komt te staan.
Waar gebruik ik dit product
Thuiswerkplek: Breek de dag door zo nu en dan een balanskruk erbij te pakken.
Kantoor: Omdat je niet de gehele dag op zo'n kruk zult zitten kun je de kruk eenvoudig met je collega's delen.
Vergaderingen: Uit onderzoek blijkt dat vergaderingen sneller en dus ook korter kunnen worden door gebruik van een balanskruk.
Dokterspraktijk en tandarts: Een balanskruk is ideaal voor in een praktijk. Gebruik de kruk als een behandelstoel zo blijf je flexibel in je bewegingen.
Conclusie
Wanneer je lange dagen op kantoor zit is het belangrijk om toch te blijven bewegen. Gebruik een balanskruk zodat je een actieve houding hebt tijdens het werken. Balanskrukken en stoelen zijn in vrijwel elke situatie te gebruiken.
Bekijk al onze balanskrukken en -stoelen
Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.